top of page

Een GMD, wat betekent dat?

Als je een globaal medisch dossier (GMD) afsluit, geef je je huisarts de opdracht je dossier zorgvuldig te beheren. Een GMD is belangrijk op elke leeftijd. Zelfs als je gezond bent, blijft een GMD belangrijk.

Hoe aanvragen of verlengen?

Je kan het beheer van het GMD aanvragen of verlengen bij om 't even welke raadpleging of huisbezoek in de loop van het jaar. Het is noodzakelijk dat je arts je vraagt of je een GMD wenst af te sluiten. Hou er rekening mee dat een reeds afgesloten GMD bij een andere huisarts hierdoor vervalt.

Waarom kiezen voor een GMD?

  • efficiënte medische opvolging: in het GMD worden alle gegevens bijgehouden over je gezondheid zoals medische voorgeschiedenis, vaccinaties, allergieën, geneesmiddelengebruik, gevolgde behandelingen, verslagen van specialisten en andere  zorgverleners. Het dossier geeft zo een totaalbeeld van je gezondheidssituatie. Precies omdat je huisarts je medische gegevens globaal beheert, kan hij je gezondheidstoestand goed opvolgen. Je huisarts kan specialisten of ziekenhuizen beter informeren waardoor je tijd bespaart en overbodig onderzoek vermijdt. Als je een GMD afsluit, versterk je de vertrouwensband met je huisarts.

  • een GMD is gratis. De jaarlijkse vergoeding wordt immers volledig door het ziekenfonds terugbetaald. De betaling ervan wordt rechtstreeks met het ziekenfonds geregeld.

  • je wordt door het ziekenfonds financieel beloond als je voor dit systeem kiest. 

  • 30% minder remgeld voor alle raadplegingen bij je huisarts die je GMD beheert.

  • voor een huisbezoek hangt het terugbetalingstarief voor wie een GMD heeft af van de categorie waartoe je behoort:

    • jonger dan 10 jaar

    • tussen 10 en 75 jaar

    • ouder dan 75 jaar

    • chronisch zieke

    • palliatief patiënt

  • minder remgeld bij gerichte doorverwijzing naar een specialist (éénmaal per jaar, per specialisme). Breng dit attest zelf mee, je vindt dit hier!  Raadpleeg dus best eerst je huisarts. Ga je toch op eigen initiatief, vraag dan in elk geval aan de specialist om een verslag te sturen naar je huisarts.

  • volledige terugbetaling van de toeslag voor een avondraadpleging (18-21 uur).

Wat als je van arts verandert?

Als je een andere huisarts raadpleegt, heb je geen recht op de voordelen verbonden aan het GMD voor die raadpleging. Als je verhuist of van huisarts verandert, kan je pas in het begin van het volgende jaar een GMD afsluiten bij de nieuwe huisarts. Het GMD kan immers niet door twee artsen in het zelfde kalenderjaar worden aangevraagd voor dezelfde patiënt. Je medisch dossier zal op schriftelijke vraag doorgegeven worden aan de nieuwe huisarts.

Waarom geef ik best mijn geïnformeerde toestemming aan mijn huisarts?

 

Als huisarts werken we multidisciplinair samen met andere hulpverleners zoals verpleegkundigen, kinesisten, diëtisten, psychologen, apothekers en andere specialismen.

 

We gidsen je door het brede landschap aan (para)medici en geven advies om contacten te leggen met de meest geschikte zorgverlener voor je specifieke problematiek.

 

Voor een optimale multidisciplinaire samenwerking is een goede informatieverdeling uiteraard essentieel. Aan de hand van het eHEALTH platvorm krijgen artsen en andere zorgverleners inzage  in een beperkt deel van je medisch dossier (bijvoorbeeld medicatiegebruik, voorgeschiedenis, allergieën …). Door je geïnformeerde toestemming te geven kunnen al je zorgverleners relevante gegevens met elkaar delen.

 

Ook als patiënt heb je nu inzage in een deel van je medisch dossier en kan je onderzoeksresultaten raadplegen. Klik hier om te ontdekken hoe je toegang krijgt tot het COZO patiëntenportaal.

bottom of page